online angol vizsga

MEGKÖSZÖNTÉK

Tisztelt Tanár Úr! Megjött a nyelvvizsga eredménye. Az overall erdemény 8.0 lett, a reading és listening 8.5 és a writing meg speaking pedig 7.0. Még egyszer nagyon szépen köszönöm a felkészítést.

Sz.A.

Azért írok, mert sikerült a nyelvvizsgám. 101 pontom lett, az egyetem, ahova jelentkezem pedig 100 vagy annál több pontot kér, így nekem ez teljesen megfelel :) Köszönöm szépen a felkészítést, a tananyag nélkül, amit kaptam, semmiképp sem ment volna!

T. P.

IELTSInternational English Language Testing System

IELTS (International English Language Testing System) A különböző készségeket (írás- és beszédkészség, írott- és hangzó szöveg értése) hétköznapi vagy tudományos szövegkörnyezetben méri.

A vizsgát számos brit, ausztrál, új-zélandi, kanadai és több amerikai oktatási intézmény is elismeri. Két változata létezik: Academic modul és General Training modul.

Az Academic modul teljesítését általában első és másoddiplomát adó felsőoktatási intézmények kérik (Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Egyesült Államok).

A General Training modul középiskolai tanulmányok angol nyelven történő elvégzéséhez szükséges, valamint munkavállaláshoz (amennyiben ez nem igényel felsõfokú végzettséget), illetve ezt a modult kérik egyes bevándorlási hivatalok is (Ausztrália és Kanada).

Köztudomású, hogy a z Academic module olvasási és írás feladatai nehezebbek, mint a másik modul hasonló feladatai. A vizsgát mintegy 1,2 millió jelentkező próbálja meg letenni évente. Az eredményes vizsga két évig használható, utána elveszíti érvényességét. Valamennyi jelölt 4 modult kell teljesítsen: hallgatás utáni szövegértés, olvasás, íráskészség, és beszédkészség. A hallgatás utáni szövegértés, valamint a beszédkészségi vizsgarész megegyezik a két változatban, míg a az olvasási és az íráskészségi rész változik aszirnt, hogy a jelölt az Academic, vagy a General Training modult választja.

A hallgatás utáni szövegértés, olvasás, íráskészség együttes tesztje 2 óra 45 percet tart.

A hallgatás utáni szövegértés, olvasás, íráskészség modulok tesztje (ebben a sorrendben) azonos napon, megszakítás nélkül kerül megrendezésre. A beszédkészségi modul, a vizsga központtól függően, a többi modul idejéhez viszonyítva legkorábban egy héttel, vagy legkésőbb egy héttel kell sorra kerüljön.

Milyen eredményre van szükség az IELTS-en?

Az IELTS vizsga négy részének eredményét összesítik, és ezek alapján állapítják meg az eredmény szintjét (band).

A felsőoktatási intézmények, bevándorlási hivatalok, stb., általában ismertetőikben közlik a megkívánt szintet. A hozzám érkező vizsgázók esetében ez 6.0 és 8.0 között szokott lenni. Ez a magyar erős középfok (B2+ ) és felsőfok (C1)-nek felel meg.

Melyiket válasszam IELTS vagy TOEFL?

Sok felsőoktatási intézmény mind a két vizsgát elfogadja (IELTS-ből az ’academic’ modult).

Amennyiben szabadon lehet választani a két rendszer közül régebben az IELTS-t ajánlottam, mert ez közelebb áll a Magyarországon megszokott és ismert vizsgatípusokhoz, azonban az elmúlt 1,5-2 év tapasztalata alapján már óvatosabb lettem. A szóbeli bár könnyebbnek tűnik, mint a TOEFL, a gyakorlatban és az eredmények tükrében mégis nehezebb. Sok felkészülő szeretne legalább 7.0, illetve 7.5-ös eredményt a szóbelin, de nehéz elérni ezt a szintet, mivel a tapasztalataim szerint nem kellőképpen világos a követelmény rendszer. Többször fordult elő, hogy kellően felkészített jelöltek meglepően és a véleményem szerint, indokolatlanul alacsony pontszámot értek el ezen a vizsgarészen. Ez különösen az általános modul esetében lehet lényeges, ha a vizsgázó kivándorláshoz szeretne legalább 7.0-ás szóbeli vizsgát. Egyéb esetekben, ha a skill-enkénti eredmény nincsen meghatározva egy jobb Reading, vagy Listening eredmény ellensúlyozhatja a gyengébb Speaking-et.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az utóbbi időben a TOEFL Reading része is megnehezedett, rövidebb idő és összetettebb szövegek, illetve kérdések, ezért nagyjából az mondható el a tapasztalataim szerint, hogy lényegileg egyik sem nehezebb, vagy könnyebb, mint a másik. A TOEFL gyors helyzetfelismerést és reagálást kíván különösen a szóbeli részen, míg az IELTS az Európában inkább használatos teszt formátumot használja.

Mennyi idő szükséges a felkészülésre?

Egy nyelv sokban különbözik egyéb tantárgyaktól, ezért az intenzív tanulás csak akkor hatékony, ha kellően hosszú ideig tart. A magasabb szintű vizsga (6.5-9.0) igazi nehézségét a szükséges tág szókincs és az elvárt komplex kifejezésmód adja a Writing és a Speaking feladatrészekben. Ezeket a készségeket csak megfelelően hosszú tanulással és gyakorlással lehet elsajátítani. Praktikusan fogalmazva egy 60-70%-ra teljesített TELC B2-es szintről, (ez véleményem szerint az IELTS kb 5.5-nek felel meg) 3,5-4 meglehetősen intenzív hónap lehet szükséges egy IELTS 7.0 eléréséhez.

Milyen könyvből tanuljak?

Bármilyen nagy nemzetközi kiadó könyvei jók lehetnek a felkészülésre, mivel manapság annyira erős a verseny a cégek között, hogy szinte valamennyi kiadvány nagyon jó és folyton frissítésre kerül. A tapasztalatom szerint a Writing és a Speaking részek gyakorlásához van szükség gyakorlott felkészítőre, aki fel tudja hívni a figyelmet a formai elvárásokra (pl.: esszék, grafikon elemzések, a szóbeli felelet felépítése, stb) illetve aki a kellő rutinjával át tudja segíteni a felkészülőt a holtpontokon és motiválni tudja a felkészülést.

Linkek:

http://www.ielts.org
http://www.britishcouncil.org/hungary-education-take-a-uk-exam-ielts.htm