online angol vizsga

MEGKÖSZÖNTÉK

Még egyszer nagyon köszönöm a felkészítést, sokat segített. Hasznos tanácsokat kaptam amik nélkül valószínűleg sokkal rosszabbul tudtam volna teljesíteni. Az órákat szerettem, nagyon szívesen jártam. Hatékonyak voltunk, minden magyarázat korrekt és alapos volt. Szóval én minden szempontból nagyon nagyon elégedett voltam, köszönöm a munkáját!
Az eredményem 106 pont lett, ami tökéletesen beleillik a becslésébe :)

N.F.

Szeretném megköszönni Önnek az instrukciókat és a profizmust amivel készített a vizsgára. Bár nem sokáig dolgoztunk együtt mégis úgy érzem sokat tanultam.

Cs. Zs.

IELTSInternational English Language Testing System

IELTS (International English Language Testing System) A különböző készségeket (írás- és beszédkészség, írott- és hangzó szöveg értése) hétköznapi vagy tudományos szövegkörnyezetben méri.

A vizsgát számos brit, ausztrál, új-zélandi, kanadai és több amerikai oktatási intézmény is elismeri. Két változata létezik: Academic modul és General Training modul.

Az Academic modul teljesítését általában első és másoddiplomát adó felsőoktatási intézmények kérik (Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Egyesült Államok).

A General Training modul középiskolai tanulmányok angol nyelven történő elvégzéséhez szükséges, valamint munkavállaláshoz (amennyiben ez nem igényel felsõfokú végzettséget), illetve ezt a modult kérik egyes bevándorlási hivatalok is (Ausztrália és Kanada).

Köztudomású, hogy a z Academic module olvasási és írás feladatai nehezebbek, mint a másik modul hasonló feladatai. A vizsgát mintegy 1,2 millió jelentkező próbálja meg letenni évente. Az eredményes vizsga két évig használható, utána elveszíti érvényességét. Valamennyi jelölt 4 modult kell teljesítsen: hallgatás utáni szövegértés, olvasás, íráskészség, és beszédkészség. A hallgatás utáni szövegértés, valamint a beszédkészségi vizsgarész megegyezik a két változatban, míg a az olvasási és az íráskészségi rész változik aszirnt, hogy a jelölt az Academic, vagy a General Training modult választja.

A hallgatás utáni szövegértés, olvasás, íráskészség együttes tesztje 2 óra 45 percet tart.

A hallgatás utáni szövegértés, olvasás, íráskészség modulok tesztje (ebben a sorrendben) azonos napon, megszakítás nélkül kerül megrendezésre. A beszédkészségi modul, a vizsga központtól függően, a többi modul idejéhez viszonyítva legkorábban egy héttel, vagy legkésőbb egy héttel kell sorra kerüljön.

Milyen eredményre van szükség az IELTS-en?

Az IELTS vizsga négy részének eredményét összesítik, és ezek alapján állapítják meg az eredmény szintjét (band).

A felsőoktatási intézmények, bevándorlási hivatalok, stb., általában ismertetőikben közlik a megkívánt szintet. A hozzám érkező vizsgázók esetében ez 6.0 és 8.0 között szokott lenni. Ez a magyar erős középfok (B2+ ) és felsőfok (C1)-nek felel meg.

Melyiket válasszam IELTS vagy TOEFL?

Sok felsőoktatási intézmény mind a két vizsgát elfogadja (IELTS-ből az ’academic’ modult).

Amennyiben szabadon lehet választani a két rendszer közül régebben az IELTS-t ajánlottam, mert ez közelebb áll a Magyarországon megszokott és ismert vizsgatípusokhoz, azonban az elmúlt 1,5-2 év tapasztalata alapján már óvatosabb lettem. A szóbeli bár könnyebbnek tűnik, mint a TOEFL, a gyakorlatban és az eredmények tükrében mégis nehezebb. Sok felkészülő szeretne legalább 7.0, illetve 7.5-ös eredményt a szóbelin, de nehéz elérni ezt a szintet, mivel a tapasztalataim szerint nem kellőképpen világos a követelmény rendszer. Többször fordult elő, hogy kellően felkészített jelöltek meglepően és a véleményem szerint, indokolatlanul alacsony pontszámot értek el ezen a vizsgarészen. Ez különösen az általános modul esetében lehet lényeges, ha a vizsgázó kivándorláshoz szeretne legalább 7.0-ás szóbeli vizsgát. Egyéb esetekben, ha a skill-enkénti eredmény nincsen meghatározva egy jobb Reading, vagy Listening eredmény ellensúlyozhatja a gyengébb Speaking-et.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az utóbbi időben a TOEFL Reading része is megnehezedett, rövidebb idő és összetettebb szövegek, illetve kérdések, ezért nagyjából az mondható el a tapasztalataim szerint, hogy lényegileg egyik sem nehezebb, vagy könnyebb, mint a másik. A TOEFL gyors helyzetfelismerést és reagálást kíván különösen a szóbeli részen, míg az IELTS az Európában inkább használatos teszt formátumot használja.

Mennyi idő szükséges a felkészülésre?

Egy nyelv sokban különbözik egyéb tantárgyaktól, ezért az intenzív tanulás csak akkor hatékony, ha kellően hosszú ideig tart. A magasabb szintű vizsga (6.5-9.0) igazi nehézségét a szükséges tág szókincs és az elvárt komplex kifejezésmód adja a Writing és a Speaking feladatrészekben. Ezeket a készségeket csak megfelelően hosszú tanulással és gyakorlással lehet elsajátítani. Praktikusan fogalmazva egy 60-70%-ra teljesített TELC B2-es szintről, (ez véleményem szerint az IELTS kb 5.5-nek felel meg) 3,5-4 meglehetősen intenzív hónap lehet szükséges egy IELTS 7.0 eléréséhez.

Milyen könyvből tanuljak?

Bármilyen nagy nemzetközi kiadó könyvei jók lehetnek a felkészülésre, mivel manapság annyira erős a verseny a cégek között, hogy szinte valamennyi kiadvány nagyon jó és folyton frissítésre kerül. A tapasztalatom szerint a Writing és a Speaking részek gyakorlásához van szükség gyakorlott felkészítőre, aki fel tudja hívni a figyelmet a formai elvárásokra (pl.: esszék, grafikon elemzések, a szóbeli felelet felépítése, stb) illetve aki a kellő rutinjával át tudja segíteni a felkészülőt a holtpontokon és motiválni tudja a felkészülést.

Linkek:

http://www.ielts.org
http://www.britishcouncil.org/hungary-education-take-a-uk-exam-ielts.htm